Benefietdiner Deventer Ziekenhuis | Het goede doel
8
page-template-default,page,page-id-8,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Het goede doel

Floating Doctors

Dit jaar hebben wij non-profit organisatie Floating Doctors als goed doel gekozen. Floating Doctors is een organisatie bestaande uit artsen, tandartsen, verpleegkundigen en andere vrijwilligers. Het heeft als missie om de huidige en toekomstige ziektelast in ontwikkelingslanden te verminderen en gezondheidszorg wereldwijd beschikbaar te stellen.  Zij bewerkstelligen deze missie door medische hulp te bieden aan bewoners van afgelegen gebieden die via boten wel bereikbaar zijn met zogenaamde ‘mobiele klinieken’.  Floating Doctors heeft meerdere van deze mobiele klinieken waarmee zij naar afgelegen gebieden afreizen om daar zorg te leveren. Ook hebben zij een verzorgingstehuis voor ouderen die te ziek zijn om bij familie te blijven, geen familie (meer) hebben of niet bij familie terecht kunnen.

Ontstaan Floating Doctors

Floating Doctors is opgezet door een Amerikaans arts genaamd Benjamin Labrot. Benjamin heeft marine biologie gestudeerd en als marine bioloog op zee gewerkt. Hier heeft hij veel ervaring met varen opgedaan en kennis over boten vergaard. Toch had hij ook een passie om arts te worden en heeft hij geneeskunde gestudeerd. Geïnspireerd door een reis in Kenia is hij Floating Doctors gestart in Panama.

Van het eerste gedoneerde en ingezamelde geld hebben zij een boot gekocht en opgeknapt tot mobiele kliniek. De boot was voorzien van medicatie, medische hulpmiddelen en apparatuur.

Aflevering Floortje Dessing

In 2014 is Floortje Dessing voor haar programma ‘Floortje naar het einde van de wereld’ op bezoek geweest in Panama om enkele dagen mee te lopen met Benjamin Labrot. De aflevering staat niet meer op de site van BNN/VARA maar op youtube is de aflevering wel te bekijken. Klik hier om op youtube de aflevering te bekijken

Het verhaal van Eline de Bruïne, oud-coassistent Deventer Ziekenhuis die momenteel werkt voor Floating Doctors

Eline de Bruïne liep een paar jaar geleden haar M2 coschappen in het Deventer Ziekenhuis en werkt momenteel voor Floating Doctors in Panama. 

 

“Ik ben mijn 5e jaar in 2013 begonnen als coassistent in Deventer. Nadat ik afgestuurd ben heb ik eerst in Suriname gewerkt, daarna bij de Interne in het Amstelland en de Geriatrie in het Westfriesgasthuis. Omdat ik na mijn sollicitatie voor de huisartsgeneeskunde tijd over had ben ik naar Panama gegaan om te werken voor Floating Doctors. Dit had ik via via gehoord en natuurlijk van Floortje Dessing.
Ik was daar een “Lead Medical Provider”wat betekent dat je een coördinerende rol speelt omdat je er als arts langer bent, zodat je de andere artsen kan inwerken en helpen tijdens de klinieken. Want dat is het doel: een mobiele kliniek runnen in dorpen van de Ngöbe, die geen of nauwelijks toegang tot zorg hebben. Het is echt eerstelijns gezondheidszorg, met als lange termijn doel om de organisatie over te dragen aan de Panamese overheid. Het bijzondere aan de organisatie is dat je zelfvoorzienend moet zijn als NGO en om te merken hoe goed een team vrijwilligers dit voor elkaar kan krijgen. Het is intens bijzonder om alle apparatuur en medicatie in kisten in de “Cayuco”(=grote houten boot) te laden en met zijn allen in een prachtige omgeving te varen (al dan niet met dolfijnen die meezwemmen) om toegelaten te worden in een afgelegen dorp en daar zorg te verlenen.
Ik raad coassistenten of basisartsen aan dit ook te doen omdat je in een korte tijd veel leert over een dergelijk organisatie en met name veel ven elkaar leert als internationale studenten.”

WhatsApp Image 2018-08-17 at 02.33.50
WhatsApp Image 2018-08-17 at 02.33.56
WhatsApp Image 2018-08-17 at 02.33.54
WhatsApp Image 2018-08-17 at 02.34.10
WhatsApp Image 2018-08-17 at 02.34.03

Waarom steunen wij Floating Doctors?

Floating Doctors is een organisatie waarin medici hun kennis en kunde  uit hun beroep en kennis halen. Wij hebben gekozen om het ingezamelde geld aan Floating Doctors te doneren vanwege het unieke verhaal achter deze organisatie. Ook hebben wij het idee dat wij Floating Doctors op twee manieren kunnen helpen. Natuurlijk ondersteunen wij hen met een mooi bedrag dat wij inzamelen met dit evenement. Daarnaast willen wij Floating Doctors ook onder de aandacht brengen voor (toekomstig) artsen die hier mogelijk een tijd zou willen werken.

Betekenis Donaties

Mooi aan Floating Doctors is dat een klein bedrag al een groot verschil kan maken. Hieronder ziet u bijvoorbeeld wat uw donatie kan betekenen:

  • Met 5 euro wordt één kind één jaar lang worm-vrij gehouden met medicatie voor parasieten
  • Met 10 euro wordt één nood zuurstoftank gevuld
  • Met 20 euro wordt één vrouw één jaar lang voorzien van family-planning services
  • Met 50 euro wordt een klein team naar een dorp gestuurd voor gezondheidseducatie
  • Met 100 euro kan de gemiddelde hoeveelheid benzine voor één boot worden betaald voor een trip naar een afgelegen gebied
  • Met 200 euro kan een kind met een hartafwijking een echo van het hart krijgen voor de operatie
  • Met 500 euro kan het hele team met de mobiele kliniek op een missie van 5 dagen naar een geïsoleerd gebied

Meer informatie over Floating Doctors?

Lees op hun website www.floatingdoctors.com meer over Floating Doctors en hun bijzondere projecten. 

Bekijk op de instagram actuele foto’s en video’s van Floating Doctors.